Loading...
There was an error in this gadget
Loading...

Saturday, January 8, 2011

2011

sudah lama ku tidak menjenguk blog ini...hehehehehe....sememangnya bukan sengaja,tetapi,tiada idea untuk membuat bahan blog...
sekarang sudah tahun baru iaitu 2011.dalam bulan januari ini,baru satu sahaja trip yang saya buat.trip trolling di sungai sebauh (08/01/11).
trip kami tidak berapa menjadi kerana,malam sebelumnya ujan turun dengan lebat.oleh kerana di hulu sungai ini terdapat kerja2 ladang,pembalakan,pertanian dan lain2,apabila hujan,sungai2 akan menjadi amat keruh.dan ikan menjadi kurang aktif.dan hasilnya kami sekali lagi kumpau.
tetapi kita tidak boleh menyalahkan alam.tetapi tak mengapa,dalam masa terdekat ini kami akan sekali lagi membuat REVENGE.....
see ya...

Wednesday, November 10, 2010

sunyi menjadi asyik...

dengan plan yang tidak teratur,kami bertiga turum ke kolam yang terletak berada di tepi jalan Rh jinap...sebaik sampai di situ,kami tertanya2,ada ikan ke ni.....
hurmmm.....
kalau ada,mmg ssh nak pancing....disebabkan tekanan dari pemancing yang tinggi,ikan akan menjadi agak pemalu untuk melahap gewang....tambahan pula,kolam itu berada tidak jauh dari Quarters orang...semakin tipis lah harapan...
jam sdh menunjukkan pkl 1730....kami sampai di kolam itu.....
setelah menyiapkan senjata masing2,kami mula casting...mulanya saya menggunakan surecatch superfrog...cast yang pertama terus dibaham toman,tapi sayang,mata kail tidak tertacap kemas...
tidak mengapa fikir saya...saya terus menuju ke tackle box yang berada tidak jauh dari saya berdiri,dan saya mencapai gewang popper chug bug STORM berwarna kuning kehijaun...
saya tidak berputus asa dan ingin mendapatkan lagi ikan itu...]
saya menuju tempat tadi,sekali lagi,1st cast "POOOOPPPP" bunyi air,tetapi kali ini saya tidak akan tertewas...selepas hook set,toman tersebut tidak mungkin lari lagi fkr saya...dengan saiz nya yang tidak seberapa,agak mudah untuk melayannya...toman itu berjaya saya daratkan...sepupu saya mengambil ranting kayu untuk menusuk mulut toman,kerana kami ber3 tidak membawa plastik....sebaik sahaja saya membuka mulut ia,toman tersebut terus melompat dan terjatuh ke tanah....kelincahan ikan toman di atas tanah tidak dapat ditandingi...dan ia terlepas...geramnya....selepas strike itu,kami ber3 tidak mendapat sambutan dari toman2 di situ,mungkin toman tadi sudah SMS dengan teman2nya....
lain hari ku datang menduga engkau,.....

Tuesday, November 2, 2010

bye 2010,hai 2011

tahun 2010 dah hampir ke penghujung...tidak terasa juga masa berlalu...cakapkan pasal tahun yang dh nak pergi ni,cakap juga pasal pancing...hurmmm
sekarang ni cuaca tidak menentu,kadang-kadang panas,hujan,kemarau,jerebu...semuanya tidak seperti dahulu...faktor cuaca begini banyak yang membantutkan trip2 anglerz kita...mana tak bantut...awal2 lagi dh plan cantik2...barang dh prepare semua,siap ada yang beli rod baru,reel baru,gewang2 baru...semua dibeli khas untuk trip tersebut...tapi apabila tiba ke hari tersebut...
"geng,x jadi lah trip ari ni,hujan lebat sangat ni.amacam?nak cancel?kalau ujan alamat nya memang nak membinasakan barang2 kesayangan ni.aku x sanggup."
haaa,itu lh yang sering terjadi...HUJAN...hampeh.mmg x dpt nak dielakkan...
hujan ni ada juga masanya membawa faedah(terutama cuaca panas semasa saya menulis post ini)....lega kalau hujan turun...sejuk...
tapi kalau masa pergi memancing,hurm,jahanam....
semalam saya hantar low-profile baitcastine reel saya ke Power Tackle (Kedai pancing terkenal di Bintulu...sy hampir setiap hari pergi ke situ..saja lepak2...cari2 info tentang spot yang baik..)
"towkey,apa hal saya punya reel bunyi kuat kasar,macam tiada minyak owh.boleh kamu kasih servis kah..?"
soalan cepu emas yang saya ajukan kepada towkey Power Tackle (Mr. Ting).
"boleh2,nanti malam saya tengok.besok kamu datang sini lagi ambil dia.saya servis dulu ini malam"
pagi tadi saya pergi ambil reel saya,tapi sedih nya towkey cakap saya punya reel banyak tegar dalam bearing...?????????
"kamu ada masuk air masin ka"towkey tanya."aih,tiada owh.saya dari tepi pantai adalah"jawab saya.saya merasa hairan mcm mana boleh karat..."dalam bearing semua karat..."bertambah hairan saya...
kemudian baru saya teringat,ini mesti kerja ombak semasa saya casting di pantai telekom aritu...mana tak nya...ombak setinggi 2-3 meter....wow,tinggi tu......hingga kan saya hampir terjatuh semasa casting dari atas batu akibat di pukul ombak...
itulah ombak dah penghujung tahun ni....memang tinggi...kalau tengok dari atas park city mall,huh,mmg takut nak turun ke laut...hahahaha....
so saya dan beberapa orang kawan dh plan nak trolling di kampung saya hujung minggu ni.ombak tiada,arinya x masin,tapi hehehe ada buaya....fuyooo...tapi x hairan lah...buaya mmg dh semakin banyak sekarang di kampung saya,asalkan kita x mengganggu AKEK(Buaya) sudah....kita hanya mencari rezeki bukannya nak kacau dia.....
hehehehehe.......kalau penakut sangat,tak payah jadi pemancing....kerana untuk mendapatkan hasil yang OK,kena lh turun ke air...kalau harap dari tebing jer,sampai bila.....kerana dengan menggunakan bot/perahu,kita boleh mencari spot2 yang kira lumayan juga...
chow lu...

Saturday, October 23, 2010

 Sememangnya RED HEAD tetap menjadi pilihan utama
 Big Lure,Big Fish
 clip2 yang digunakan untuk casting.sebaiknya,gunakan snap interlock.

Casting at Telekom Beach

hari ini,saya dan kawan2 akan turun casting,semata-mata untuk melegakan jari-jemari yang gatal nak pegang ROD & REEL nih...dh lama juga kami tidak casting di air masin...last trip tidak menjadi kerana low-profile abu garcia silver max saya buat hal...tu pun dh kira lama juga lah...harap2 trip hari ini menjadi.dah lama juga tidak melayan ikan ni...

Friday, October 22, 2010

Sudah plan,tapi tak jadi

macam mana ni kawan...?sudah bagus planning malam tadi,tapi hari selalu saja hujan,kena postpone lah trip.ada yang bilang,ikan aktif selepas hujan.dan ada juga yang bilang ikan kurang aktif selepas hujan.macam mana ni...?mana satu yang mahu diikuti...?kalau ada pendapat,sila comment....

WELCOME

Dear friends,i'm new to this thing. And i still searching for any materials that suits its name. any changes or newbies will updated on anytime,so keep in touch...